7.6.2022. 12:32
0
Boris Johnson pokušava da povrati autoritet u stranci nakon glasanja o nepovjerenju
Britanski premijer Boris Johnson sastao se u utorak sa svojom vladom u pokušaju da oporavi svoj poljuljani autoritet nakon što je preživio glasanje o nepovjerenju koje ga je dovelo u ozbiljno oslabljenu političku poziciju, prenosi AP.

Johnson je obećao da će "nastaviti svojim poslom" i fokusirati se na "ono što je važno Britancima" - a to je ekonomija, zdravstvena zaštita i borba protiv kriminala, nakon što su zastupnici Konzervativne stranke glasali sa 211 prema 148 da ga podrže kao lidera.

Johnsonu je bila potrebna podrška 180 od 359 konzervativnih poslanika na tajnom glasanju u ponedeljak da bi ostao na vlasti.

Dobio je više od toga, ali iako je pobjedu opisao kao "uvjerljivu", pobuna je bila veća nego što su neki od njegovih pristalica predviđali. U pitanju je također bila manja razlika nego što je Johnsonova prethodnica, Theresa May, dobila u glasanju o nepovjerenju 2018. godine, ali je ona bila primorana da podnese ostavku šest mjeseci kasnije.

Prema stranačkim pravilima, Johnson je sada oslobođen još jednog izazova u narednih godinu dana. Ali prethodni premijeri koji su se suočili sa izglasavanjem nepovjerenja, uključujući May i Margaret Thatcher, nisu se oporavili od toga.

Pobuna je bila znak dubokih konzervativnih podjela, manje od tri godine nakon što je Johnson doveo stranku do najveće izborne pobjede u posljednjih nekoliko decenija. Većina britanskih novina nije sumnjala da su to bile loše vijesti za Johnsona. Daily Telegraph koji podržava konzervativce objavio je naslov: "Jalova pobjeda razdire Torijevce", dok je lijevo orijentirani Daily Mirror bio jako direktan sa naslovom: "Zabava je gotova, Borise".

Glasanje je uslijedilo nakon višemjesečnog nezadovoljstva zbog premijerovog ponašanja i upitne etike s fokusom na stvari koje su izašle u javnost vezane za partijanje članova ove stranke, zajedno sa premijerom, u njegovom uredu u periodu kada je Britanija bila pod izolacijom tokom pandemije koronavirusa.

Bivši lider konzervativaca Villian Hague rekao je da "iako je Džonson preživio glasanje, šteta nanijeta njegovoj premijerskoj poziciji je nemjerljiva" i da bi trebao da podnese ostavku.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.