7.6.2022. 15:10
0
Ruski ambasador u UN-u demonstrantivno napustio sastanak Vijeća sigurnosti
Ruski ambasador u UN-u demonstrantivno je napustio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je predsjednik Evropskog vijeća okrivio rusku invaziju na Ukrajinu za izazivanje globalne prehrambene krize.

Charles Michel je rekao da Rusija koristi zalihe hrane kao tajno oružje protiv svijeta u razvoju, tjerajući ljude u siromaštvo.

Ruski izaslanik Vasilij Nebenzia optužio je Michela za širenje laži.

Zbog rata, velike zalihe hrane se nalaze u ukrajinskim lukama, prenosi Reuters.

Ukrajina je veliki izvoznik jestivog ulja, kao i žitarica kao što su kukuruz i pšenica. Rusija takođe izvozi ogromne količine žitarica, kao i đubriva. Nedostatak ovog izvoza uzrokovao je globalni skok cijena ovih proizvoda.

- Gospodine ambasadore Ruske Federacije, budimo iskreni, Kremlj koristi zalihe hrane kao tajno oružje protiv zemalja u razvoju - rekao je Michel tokom sastanka Vijeća sigurnosti u New Yorku.

- Dramatične posljedice ruskog rata prelivaju se širom svijeta, a to podiže cijene hrane, gura ljude u siromaštvo i destabilizuje čitave regije. Rusija je isključiva odgovorna za ovu prehrambenu krizu - kazao je on.

Dodao je da je lično vidio milione tona žitarica zarobljenih u ukrajinskoj luci Odesa zbog pomorske blokade koju provodi Rusija.

Michel je također optužio Rusiju za krađu žitarica i sprječavanje sadnje i žetve u Ukrajini zbog njenih vojnih aktivnosti tamo.

Nebenzia je rekao Reutersu da ne može (na sjednici) ostati zbog "laži koje je Charles Michel došao ovdje da širi".

Na odvojenom sastanku, američki državni sekretar Antony Blinken je također rekao da Rusija sprječava da ukrajinski izvoz žitarica napusti zemlju i optužio ruske snage za uništavanje ukrajinske poljoprivredne infrastrukture.

Govoreći tokom virtuelnog okruglog stola sa filantropima, nevladinim organizacijama i subjektima iz privatnog sektora, Blinken je rekao da "postoji negdje oko 20 miliona tona pšenice koja je zarobljena u silosima u blizini Odese, i u brodovima koji su bukvalno puni žitarica koje su zaglavljene u Odesi luku zbog ove ruske blokade."

Poput Michela, on je rekao da postoje vjerodostojni izvještaji da Rusija "krade" ukrajinsko žito kako bi ga prodala za vlastiti profit. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.