14.6.2022. 21:34
0
Turska spremna godinu dana blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO
Turska je spremna blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO na duže od godinu osim ako dobije garanciju te dvije zemlje da će se pozabaviti kurdskim skupinama koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

To je pitanje koje bi moglo poremetiti samit NATO-a u Madridu 29. juna, piše Gardian.

Turska optužuje Švedsku i Finsku da skrivaju navodne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK) i također se protivi njihovim odlukama iz 2019. da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

Turska je krenula u ofanzivu javne diplomacije kako bi istaknula švedsku potporu kurdskim skupinama u sjevernoj Siriji koje su povezane s PKK. PPK je u EU, SAD-u i Turskoj obilježena kao teroristička organizacija. Turska planira organizirati sastanak u vezi tog pitanja za vrijeme samita NATO-a.

- Ovo je pitanje od vitalnog nacionalnog interesa i spremni smo spriječiti njihovo članstvo čak godinu dana ako bude potrebno - rekao je Akif Sagataj Kilić, zastupnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i predsjednik Turskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.