20.6.2022. 10:00
0
Kolumbija izabrala prvog ljevičarskog predsjednika
Kolumbija je po prvi put izabrala ljevičarskog predsjednika nakon što je bivši pobunjenik Gustavo Petro tijesno pobijedio Rodolfa Hernándeza u drugom krugu izbora koji su pokazali da je narod Kolumbije nezadovoljan tradicionalnim političarima u zemlji.

Petrov treći pokušaj da osvoji mjesto predsjednika donio mu je u nedjelju 50,48 posto glasova, dok je politički autsajder Rodolfo Hernández dobio 47,26 posto, prema rezultatima koje su objavile izborne vlasti, prenosi Associated Press.

Izbori su održani dok se Kolumbijci bore s rastućom nejednakošću, inflacijom i nasiljem, faktorima koji su naveli glasače u prvom krugu izbora prošlog mjeseca da kazne dugo vladajuće centrističke i desničarske političare i izaberu dva autsajdera za drugi krug izbora.

Petrova pobjeda u trećoj najmnogoljudnijoj zemlji Latinske Amerike bila je više od samo poraza Hernándeza. Time se okončava dugotrajna stigmatizacija ljevice u Kolumbiji zbog njezine povezanosti s oružanim sukobom u toj zemlji koji je trajao pola stoljeća.

Novoizabrani predsjednik Gustavo Petro (62) svojedobno je bio pripadnik gerilskog pokreta M-19 koji su nastojali promijeniti izborni sistem u Kolumbiji za koji su smatrali da je korumpiran.

Petro je tokom svog pobjedničkog govora u nedjelju navečer uputio poziv na zajedništvo i pružio maslinovu grančicu nekim od svojih najoštrijih kritičara, rekavši da će svi članovi opozicije biti dobrodošli u predsjedničkoj palači "kako bi razgovarali o problemima Kolumbije".

Još jedan presedan na izborima je da će Kolumbija po prvi put imati ženu crne puti za potpredsjednicu. Petrova kandidatkinja za potpredsjednicu, Francia Márquez, je pravnica i aktivistkinja za zaštitu okoliša čije je protivljenje ilegalnom rudarstvu rezultiralo prijetnjama i napadom granatom 2019. godine.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.