20.6.2022. 11:42
0
Delegacije Finske, Švedske i Turske nastavljaju pregovore
Iz Predsjedništva Finske saopćeno je da će u ponedjeljak biti nastavljeni pregovori koje delegacije Finske, Švedske i Turske vode u vezi sa finskim i švedskim zahtjevima za prijem u NATO i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

U saopćenju na Twitteru se navodi da će zvanični trilateralni pregovori biti nastavljeni u Bruxellesu.

Neimenovani zvaničnik NATO-a ranije je za švedsku novinsku agenciju TT kazao da će pregovori biti nastavljani u sjedištu tog saveza i to na poziv koji je uputio generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Isti izvor javlja da će pregovorima prisustvovati delegacije Finske, Švedske i Turske, te delegacija zvaničnika NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svih 30 članica NATO-a mora odobriti planove za proširenje saveza.

Turska se usprotivila pridruživanju Finske i Švedske zapadnom odbrambenom savezu s obrazloženjem da skrivaju članove Radničke partije Kurdistana (PKK). Također se protivi njihovim odlukama iz 2019. godine da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.