24.6.2022. 20:25
0
Biden: Tužan dan za SAD, vraćamo se 150 godina unazad
Odlukom Vrhovnog suda SAD-a kojom se poništava presuda Roe protiv Wadea iz 1973. otvara se put zabrani ili snažnom ograničavanju pristupa pobačaju u otprilike pola američkih saveznih država.


Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti povodom ukidanja presude.
"Ovo je tužan dan za sud i za našu zemlju", rekao je Biden. 

Dodao je da je odluka Vrhovnog suda ostvarenje ekstremne ideologije. "Tri suca koje je imenovao Trump bila su u srži današnje odluke da se preokrene jezičak vage pravde i ukloni temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije", rekao je Biden. 

Poziva da protesti budu mirni i da se ljudi suzdrže od nasilja. 

Biden je rekao kako odluka Vrhovnog suda da poništi presudu Roe vs. Wade dovodi u opasnost zdravlje i život žena. 

"Danas je Vrhovni sud Sjedinjenih Država izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu koje je već priznao. Nisu ga ograničili. Jednostavno su ga oduzeli. Zdravlje i život žena u ovoj naciji sada su ugroženi", rekao je Biden. 

"Sud je kao obrazloženje postavio državne zakone koji kriminaliziraju pobačaj koji datiraju iz 1800-ih - sud je doslovno vratio Ameriku 150 godina unatrag. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju", rekao je Biden. 

Biden očekuje da će birači na izborima u novembru glasati za kandidate koji će se boriti za vraćanje prava na pobačaj.  


(Patria / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.