24.6.2022. 22:45
0
UN: Ograničavanje abortusa samo ga čini smrtonosnijim
Ograničavanje pristupa abortusu ne sprječava ljude da ga obave i “to ga samo čini smrtonosnijim“, rekao je u petak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio odluku o legalizaciji abortusa iz 1973, piše N1.

„Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima.

„Ograničavanje pristupa abortusu ne sprječava ljude da traže abortus, samo ga čini smrtonosnijim“, dodao je.

Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA), navodi da je “zapanjujućih 45 posto svih abortusa diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki“.

Odluka američkog  “velik je korak unatrag“ i “golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova“, rekla je u saopćenju šefica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet.

Gotovo polovina svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60 posto njih može završiti pobačajem, saopćeno je iz UNFPA.

Navodi se da su Sjedinjene Države – zajedno sa 178 drugih zemalja – podržale program iz 1994. koji “priznaje koliko su abortusi smrtonosno nesigurni i poziva države da pruže spasonosnu zaštitiu nakon njegove provedbe, bez obzira na pravni status pobačaja“.

Vrhovni sud SAD-a u petak je ukinuo ustavnu zaštitu za pobačaj sadržanu u važnoj presudi Roe protiv Wadea iz 1973.

Otprilike polovina američkih država spremna je nakon ovoga zabraniti abortus.

Bivši predsjednik Donald Trump učvrstio je konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu imenovavši tri suca tokom svog četverogodišnjeg mandata.

Trumpova administracija također se zalagala u Ujedinjenim narodima protiv promicanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena jer to vidi kao poticaj na abortus. Protivila se davno dogovorenoj međunarodnoj terminologiji u rezolucijama UN-a.

Trump je smanjio financiranje UNFPA-e jer smatrao da potiče abortus, što je UN proglasio pogrešnom percepcijom. Joe Biden obnovio je financiranje, piše N1. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.