29.6.2022. 16:33
0
Danas presuda za terorističke napade u Parizu iz 2015. godine
Nakon devetomjesečnog suđenja pripadnicima Islamske države za napad u Parizu 2015. godine, sud će danas izreći presudu.

Tokom devetomjesečnog suđenja jedini preživjeli ekstremističkog tima Islamske države koji je napao Pariz u 2015. godine proglasio je svoj radikalizam, jecao je i uputio izvinjenje preživjelim napada, apelujući na sudije da mu oproste njegove “greške”.

Za porodice žrtava i preživjele napada, suđenje Salahu Abdeslamu i saučesnicima bilo je ključno u njihovoj potrazi za pravdom. Nakon dugog suđenja, sud će danas izreći presudu. Abdeslam se suočava s doživotnom robijom bez mogućnosti uslovne kazne zbog ubistva i drugih tačaka optužnice, s najtežom mogućom kaznom u francuskom pravosudnom sistemu.


Istorijsko suđenje u Parizu za 20 muškaraca koji su imali ključne uloge u masakrima Islamske države u kojima je ubijeno 130 ljudi 13. novembra, 2015, bavilo se nasiljem u dvorani Bataclan, pariškim kafićima i Nacionalnom stadionu - u najtežem napadu u Francuskoj u vremenima mira.

Mjesecima su nakrcana sudska dvorana i 12 prepunih soba Palate pravde iz 13. stoljeća slušali jeziva svjedočenja preživjelih, skupa sa svjedočenjem Abdeslama. Ostali optuženici uglavnom se terete za logističku pomoć ili za prevoz napadača. Najmanje jedan je optužen za smrtonosni napad u Bruxellesu, koji je također izvela grupa Islamska država, prenosi AP.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.