1.7.2022. 10:42
0
I Njemačku “drmaju” poskupljenja: Ovo su najnovije cijene goriva
Građani u Njemačkoj dobro paze gdje će svaki euro potrošiti, objasnio je za N1 novinar DW Mehmed Smajić koji je detaljno objasnio sa kakvim negativnim ekonomskim kretanjima se suočava ova država.

Smajić kaže da je inflacija u maju u ovoj državi bila 7,9 posto dok u junu se očekuje oko 7,6 posto.

“Poskupilo je skoro sve. Energenti su najviše poskupili nekih 38 posto. Životne namirnice u odnosu na juni prošle godine poskupile su 13 posto”, naveo je Smajić.

Njemačka vlada izdvojila je enormna sredstva kako bi pomogla građanima, istakao je Smajić i kaže da pojedini kritiku da mjere poput subvencionisanja cijene goriva baš i ne daju rezultate.

“Jutros je ovdje euro dizela iznosilo u prosjeku 1,95 eura, dok je euro supera 1,80 eura”, pojasnio je novinar Smajić.

Građani se u Njemačkoj još nisu izašli na ulice i nema štrajkova i socijalnih nemira, jer, kako je kazao Smajić,  razumiju situaciju u kojoj se cijeli svijet našao.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.