5.7.2022. 18:53
0
Mitsotakis: Ruski rat u Ukrajini 'prekretnica' na evropskom putu
Grčki premijer izjavio je u utorak da je ruski rat u Ukrajini “prekretnica” u evropskom putu, naglašavajući da bi se svaka vrsta ishoda tog rata koja bi osnažila agresiju drugih zemalja morala izbjeći.

Grčka, koja je u dugotrajnom sporenju s mnogo većom susjednom Turskom koje ih je dovelo na rub rata tri puta u posljednjih pola stoljeća, izrazio je snažnu podršku Ukrajini u njenom ratu protiv ruske invazije.

- Bitka za Ukrajinu nije samo još jedno dešavanje na međunarodnoj pozornici. To je prekretnica na evropskom putu – izjavio je premijer Kyriakos Mitsotakis u govoru u Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

- Danas dugujemo Ukrajini da izbjegnemo svaku vrstu 'fait accompli' koju bi sutra mogli imitirati novi potencijalni izazivači problema – kazao je.

Mitsotakis je naglasio da je mislio na “konstatno agresivno ponašanje Turske” s kojom su se odnosi rastuće pogoršali tokom protekle dvije godine. Iako su članice NATO-a, obje zemlje imaju višedecenijsko sporenje oko niza pitanja, među kojima su teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i oko prava na eksploataciju energenata u istočnom Mediteranu, prenosi AP.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.