7.7.2022. 8:34
0
Čelnica MMF-a: Ova godina će biti teška, a iduća bi mogla biti još teža
Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsku ekonomiju "znatno pogoršale" od aprila, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.

Georgieva je rekla da će MMF u predstojećim sedmicama treći put ove godine sniziti svoju prognozu ekonomskog rasta za 2022. godinu, dodavši da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove brojke.

Očekuje se da će MMF objaviti novu prognozu za 2022. i 2023. krajem jula, nakon što je u aprilu snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod. 

- Izgledi su se od naše zadnje procjene u aprilu znatno pogoršali. Nalazimo se u jako uzburkanim vodama - rekla je u razgovoru za Reuters, navodeći širenje inflacije u svijetu, znatniji rast kamatnih stopa, usporavanje kineskoga ekonomskog rasta i eskalaciju sankcija povezanih s ratom koji Rusija vodi u Ukrajini.

Na pitanje može li odbaciti mogućnost globalne recesije, odgovorila je da je "opasnost sada tako velika da je ne možemo odbaciti." U ovoj će godini biti teško, dodala je, ali u 2023. moglo bi biti još teže.

Inflacija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.