9.7.2022. 15:00
0
Britanski konzervativci pokušavaju ubrzati izbore za Johnsonovog nasljednika
Komitet britanske Konzervativne stranke koji nadzire natjecanje za izbor zamjene premijera Borisa Johnsona pokušat će da suzi broj kandidata na dva imena do 20. jula, saopćio je jedan od članova komiteta u subotu.

Takozvani Komitet 1922 odredit će tačna pravila i vremenski ovir za natjecanje u narednoj sedmici nakon što je Johnsona prinudila na ostavku vlastita stranka. Mnogi poslanici insistiraju na ubrzanju procesa.

Četvero konzervativnih poslanika zvanično je potvrdilo svoju namjeru da postanu naredni stranački čelnici, ali se očekuje da se još desetak ostalih natječe za tu poziciju.

Konzervativni poslanici održat će niz glasanja s ciljem  smanjenja broja natjecatelja na konačna dva kandidata, koji će se nakon toga suočiti s glasanjem putem pošte šireg članstva Konzervativne stranke.

- Mi očigledno želimo da to učinimo i ja mislim da će kandidati to priznati, da je naš cilj eliminacija iz utrke kandidata koji očigledno nemaju dovoljno podrške da uđu u dva finalna mjesta u relativno ranoj fazi glasanja - izjavio je čuvar trezora Komisije 1922 Geoffrey Clifton-Brown za Times Radio, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.