10.7.2022. 8:46
0
Raste broj protestanata u Argentini, marširali do vrata predsjedničke palate
Argentinski predsjednik Alberto Fernandez pozvao je jučer na jedinstvo dok su brojni prosvjednici marširali prijestolnicom do vrata predsjedničke palate, kritizirajući njegovu vladu zbog velikog rasta inflacije i državnog duga.

Predsjednik lijevog centra suočava se sa sve većim izazovom militantne ljevice u vladajućoj koaliciji, koja želi više državne potrošnje kako bi ublažila visoke NIVOE siromaštva i inflaciju. Dva ključna umjerena saveznika napustila su njegov kabinet u posljednjih mjesec dana.

Ova južnoamerička zemlja, veliki proizvođač soje i kukuruza, bori se s inflacijom od preko 60 posto, velikim pritiskom na valutu pezo i naglim povećanjem troškova uvoza plina koji iscrpljuju ionako slabe rezerve strane valute. U govoru povodom obilježavanja godišnjice argentinske deklaracije o NEZAVISNOSTI, Fernandez je pozvao na "jedinstvo" i zatražio od različitih frakcija da rade na tome.

- Historija nas uči da je to vrijednost koju moramo sačuvati u najtežim trenucima. Moramo ići putem prema fiskalnoj ravnoteži i stabilizirati valutu - rekao je, dodajući da je zemlji potrebna ekonomska odgovornost s niskim deviznim rezervama i rastućom globalnom inflacijom koja "ozbiljno šteti" lokalnoj ekonomiji.


Argentina, koja je desetljećima prolazila kroz ekonomske krize, sklopila je sporazum o dugu od 44 milijarde dolara s Međunarodnim monetarnim fondom ranije ove godine kako bi zamijenila propali program iz 2018. Mnogi Argentinci krive upravo MMF za strožu ekonomsku politiku.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.