13.7.2022. 19:10
0
Cijene nafte "skliznule" prema 99 dolara
Cijene nafte pale su u srijedu prema 99 dolara budući da trgovci strahuju da će visoka inflacija potaknuti američku središnju banku da snažno podigne kamatne stope, što bi moglo zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 33 centa nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 99,16 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 7,61 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95,72 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 8,25 dolara.

Cijene su jučer u Londonu zaključile trgovinu ispod razine od 100 dolara, prvi puta u tri mjeseca, zbog jakog dolara, strogih mjera suzbijanja covida 19 u vodećem svjetskom uvozniku Kini i straha od posustajanja svjetskog gospodarstva.

Unatoč tijesnoj opskrbi fizičkog tržišta, investitori su prodavali naftu u terminskim ugovorima, strahujući da bi agresivno podizanje kamatnih stopa moglo zakočiti gospodarski rast, a time i naftnu potražnju.

Danas se pozornost usmjerila na podatak da je inflacija u SAD-u u lipnju premašila devet posto, dosegnuvši najvišu razinu u više od 40 godina, što bi, nagađa se, moglo potaknuti Fed da do kraja mjeseca podigne kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda.

- Podatak o inflaciji nadmašio je danas sva očekivanja i sada više nema nikakve sumnje da će Fed biti još agresivniji, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Trgovci prate i stanje u Kini koja je ovog tjedna pojačala testiranje na covid 19 u pojedinim gradovima.

- Strahuje se da bi to moglo dovesti do lockdowna, dodao je Aslam.

Budući da je opskrba i dalje tijesna, tržište će pozorno pratiti posjet američkog predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku. Očekuje se da će Biden od Saudijske Arabije i drugih proizvođača u Perzijskom zaljevu zatražiti da povećaju proizvodnju.

U fokusu će danas biti i vladino izvješće o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina.

No, prema podacima Američkog instituta za naftu (API), koje su u utorak citirali izvori, zalihe sirove nafte porasle su za oko 4,8 milijuna barela, pojačavši pritisak na cijene.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas nije objavila cijenu barela košarice nafte svojih članica. Prošlog utorka stajala je 114,3 dolara.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.