20.7.2022. 9:04
0
Dodatno smanjenje kapaciteta plinovoda Sjeverni tok 1 - najveće pojedinačne konekcije za snabdijevanje Evrope ruskim plinom
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u Teheranu da bi kapacitet plinovoda Sjeverni tok 1, najveće pojedinačne konekcije za snabdijevanje Evrope ruskim plinom, mogao biti dodatno smanjen zbog sporog napretka u održavanju opreme.

Sjeverni tok 1, koji prolazi dnom Baltičkog mora do Njemačke, u fokusu je otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, prenosi Avaz. 

Kapacitet veći od 55 milijardi kubičnih metara plina

Inače, Sjeverni tok 1 ima kapacitet od više od 55 milijardi kubičnih metara (bcm) plina godišnje za izvoz u Evropsku uniju, koja je prošle godine uvezla ukupno oko 140 bcm plina iz Rusije.

Također, naveo je kako kako Moskva ne vidi želju Ukrajine da ispuni uvjete onoga što je opisao kao preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu.

Obraćajući se novinarima na završetku posjeta Iranu, Putin je rekao da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili posredovanje između Rusije i Ukrajine. Inače, ukrajinska vlada nije odmah odgovorila na Putinove izjave, navodi Avaz. 

Vlasti u Kijevu nemaju želju

Putina su pitali o mogućem sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky). On je rekao "kako se Kijev nije pridržavao uslova preliminarnog mirovnog sporazuma za koji je rekao da je "praktički postignut" u martu.

- Konačni rezultat naravno ovisi o spremnosti strana da provedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju - izjavio je Putin.

Podsjetimo, u martu su obje strane dale prijedloge, međutim nije bilo pomaka. Zelenski je nakon toga rekao kako može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora, prenosi Avaz. 



(Aldina R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.