29.7.2022. 17:21
0
Izraelski vojnik ubio palestinskog tinejdžera u sukobu na Zapadnoj obali
Izraelski vojnik u petak je ubio 16-godišnjeg Palestinca tokom sukoba u blizini jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su palestinski dužnosnici, a vojska je saopćila da su njezini vojnici otvorili vatru da zaštite vozače od pobunjenika.

Svjedoci su rekli da je incident, istočno od središnjeg grada Ramallaha, također uključivao obračune na otvorenim poljima između doseljenika, od kojih je barem jedan bio naoružan, i Palestinaca, pri čemu su neki s obje strane bacali kamenje na druge, izvještava Reuters.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ubistvo tinejdžera kao "pogubljenje". Drugi Palestinac je upucan i ranjen u incidentu, rekli su zdravstveni dužnosnici i svjedoci.

Izraelska vojska je rekla da su trupe pucale kako bi rastjerale stotine Palestinaca koji su palili gume i bacali kamenje na cestu koja vodi do naselja Kochav Hashachar.

- Svjesni smo izvješća o ubijenom Palestincu - stoji u priopćenju.

Izraelska televizija Channel 14 javila je da je jedan doseljenik također ozlijeđen, a njegov pas ubijen tokom sukoba s Palestincima.

Većina zemalja smatra naselja ilegalnima. Nalaze se na teritoriji koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. i gdje Palestinci žele izgraditi buduću državu. Izrael osporava da su naselja ilegalna ili da bi ometala palestinsku državnost. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori u zastoju su od 2014. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.