29.7.2022. 21:53
0
U narednih 25 godina Kina će uložit više od 400 milijardi dolara u Iran
Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je danas da će Peking ojačati saradnju s Iranom.

“Kina je voljna da ojača saradnju sa Iranom u okviru Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i drugim okvirima“, rekao je Xi u telefonskom razgovoru sa svom iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem.

Kineski list “Global Times“ javlja da su lideri Kine i Irana telefonski razgovarali dok se u uzbekistanskom Taškentu održava sastanak ministara vanjskih poslova članica SCO-a, među kojima je i Iran.

Xi je rekao da Kina podržava nezavisne razvojne puteve zemalja Srednjeg istoka.

Kina i Iran su već podigli svoje bilateralne odnose na strateški nivo, a također su potpisali sporazum prema kojem će Peking u narednih 25 godina uložiti više od 400 milijardi dolara u Iran.

Ranije tokom dana, Xi je razgovarao i sa svojim poljskim kolegom Andrzejom Dudom.

Xi je tom prilikom rekao da Kina vidi Poljsku kao poželjnog partnera u Evropi i da je spremna da poveća političko povjerenje i nastavi da unapređuje sveobuhvatno strateško partnerstvo.

(A. Balićevac)

IranKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.