3.8.2022. 21:20
0
Broji više od dva miliona aktivnog osoblja: Koliko je snažna kineska vojska i može li se nositi sa SAD?
Nakon što je jučer na Tajvan stigla predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, Kina je reagirala dizanjem 20-ak borbenih aviona.

Nedugo zatim najavila je četverodnevne  vojne vježbe oko Tajvana, na kojima planira koristiti bojevo streljivo. BBC-jev dopisnik s Tajvana, Rupert Wingfield-Hayes, navodi kako su, prema dostupnim informacijama, oba kineska nosača aviona zajedno s pratećim ratnim brodovima krenula prema Tajvanskom tjesnacu.

Naveo je kako ova događanja imaju potencijal prerasti u ozbiljnu krizu. Peking je, podsjeća on, istu stvar napravio 1996. godine kad je situacija prerasla u tzv. "Krizu u Tajvanskom tjesnacu". 

Međutim, tada su zone kineskih vojnih vježbi bile van teritorijalnih voda Tajvana. Ovaj put tri od šest zona zadiru u tajvanske teritorijalne vode. To je bez presedana, navodi Wingfield-Hayes.

Koliko je kineska vojska uistinu jaka? 

Kineska armija je najveća borbena snaga na svijetu, ona broji više od dva milioa aktivnog osoblja, dok Amerikanci imaju oko 920 hiljada aktivnog osoblja.
U kopnenim snagama Narodnooslobodilačke armije ima više od 915.000 aktivnih vojnika. SAD ima 486 hiljade.

Kineska mornarica najveća je mornarica na svijetu. Također, njene podmornice imaju mogućnost lansiranja raketa s nuklearnim oružjem.

Kako je pisala Al Jazeera, zračne snage su također izrasle u najveće u azijsko-pacifičkoj regiji i treće su po veličini u svijetu, s više od 2500 zrakoplova i otprilike 2000 borbenih aviona, prema godišnjem izvještaju američkog Ureda ministra obrane objavljenom prošle godine.

Cijeli tekst pogledajte OVDJE. 
 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.