13.8.2022. 22:29
0
Estonija i Finska postavljaju proturaketni sistem
Estonija i Finska planiraju da potpišu sporazum o postavljanju proturaketnog sistema što će im omogućiti kontrolu nad Finskim zalivom, čime bi eventualno prekinuli povezanost Rusije sa svojom flotom u Baltičkom moru, piše britanski dnevnik "Telegraph".

Interno područje

Sporazum će obuhvatiti novi raketni sistem izraelsko-singapurske proizvodnje "Plavo koplje". Estonski ministar odbrane Hano Pevkur je rekao da se dinamika moći u regionu Baltika mijenja i da ide u korist NATO-a.

- Baltičko more bit će interno područje NATO-a kada Finska i Švedska uđu u Alijansu. U odnosu na danas, situacija se mijenja - naglasio je Pavkur.

"Telegraph" piše da bez kontrole nad Finskim zalivom pomorski štab Rusije u Sankt Peterburgu ne može morem doći do svoje flote u Baltičkom moru. Moći će da dođe do svojih brodova samo iz Kaljiningrada.

Nije reagovao

Kremlj još nije reagovao na preliminarni sporazum između Estonije i Finske, mada je zamjenik šefa Komiteta za odbranu ruske Dume Juri Švitkin rekao da bi prijetnja odsijecanja Finskog zaliva izazvala reagovanje Rusije.

Vojni analitičari su ukazivali na to da su Baltičko more i Finski zaliv potencijalne zone sukoba.

(Admir O.)
Rakete
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.