16.8.2022. 10:59
0
Iran podnio 'pisani odgovor' u razgovorima o spašavanju nuklearnog sporazuma
Iran je saopćio u utorak da je podnio “pisani odgovor” na, kako ju je nazvao, konačnu mapu puta u obnovi svog narušenog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Iranska državna novinska agencija IRNA nije pružila nikakve detalje o suštinskim elementima odgovora, ali je sugerirala da Teheran još neće prihvatiti prijedlog dogovoren uz posredovanje Evropske Unije, uprkos upozorenjima da neće biti još pregovora.

- Razlike su ispoljene u tri pitanja, u kojima su Sjedinjene Države izrazile svoju verbalnu fleksibilnost u dva slučaja, koja trebaju biti uvrštena u tekst. Treće pitanje je povezano s garancijama kontinuiteta (sporazuma), koji zavisi od realizma Sjedinjenih Država - navodi IRNA u agencijskoj vijesti.

Tehran, pod vlašću tvrdolinijaškog predsjednika Ebrahima Raisija, u više je navrata pokušavao da optuži Washington za odgode u postizanju sporazuma. Javljeno je da je ponedjeljak bio rok za iranski odgovor.

Nije bilo nikakvog trenutnog priznanja iz EU da je Iran podnio odgovor. EU je posredovala u indirektnim razgovorima.

U Washingtonu je portpatrol State Departmenta Ned Price izjavio da će SAD podijeliti svoj odgovor s EU.

- Mi se, ipak, slažemo s temeljnom pozicijom (EU), i ona glasi da je dogovoreno sve ono o čemu se moglo pregovarati – kazao je Price, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.