16.8.2022. 22:45
0
Grupa od 38 migranata pronađena na malom otoku uz tursko-grčku granicu
Grupa od 38 migranata, u kojoj je bila i jedna trudnica, pronađena je na malom, neimenovanom otoku uz tursko-grčku granicu.


Migranti, 22 muškarca, devet žena i sedmero djece kažu da su na otočiću rijeke Evros od sredine jula.

Nakon što su locirani u ponedjeljak, odvedeni su u Grčku, piše BBC.

Državni ministar migracija rekao je da su svi u "vrlo dobrom stanju" i da je trudnica prevezena u bolnicu iz mjera predostrožnosti.

Međutim, najmanje jedno dijete umrlo je na otoku, koji se nalazi u blizini grčkog grada Lavara, prema tvrdnjama ove grupe i agencijama za ljudska prava. Grčka policija to tek treba potvrditi.

Ministar migracija Notis Mitarachi posjetio je u utorak regiju Evros. Iako nije potvrdio smrt djeteta, rekao je da će vlada sarađivati s Međunarodnim Crvenim križem i Crvenim polumjesecom na preuzimanju tijela kako bi se osigurao dostojanstven pokop.

Prije nego što je grupa locirana postojala je određena neizvjesnost oko lokacije i oko toga je li Turska ili Grčka trebala uskočiti u pomoć.

Grčke vlasti isprva su rekle da su ljudi, za koje policija tvrdi da se svi identificiraju kao Sirijci, bili na turskom teritoriju.

Naposljetku su pronađeni oko 4 km južno od koordinata izvan grčkog teritorija koje su prvobitno objavljene prije nekoliko dana. Zbog toga, migranti nisu ranije pronađeni, tvrde iz grčke policije. 


(Fena / Aldina R.)  



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.