17.8.2022. 22:30
0
Stoltenberg: Od hitnog je značaja omogućiti da IAEA pristupi nuklearnoj elektrani Zaporožje
Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu kako je od “urgentnog značaja” da se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) dopusti da izvrši inspekciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini koja je pod ruskom vojnom kontrolom.


Govoreći o opasnosti od “nuklearne nesreće ili incidenta”, on je izjavio novinarima u Bruxellesu da ruska vojna kontrola nas objektom “ugrožava stanovništvo Ukrajine, susjednih zemalja i međunarodne zajednice”, prenosi AFP.

Ruske snage preuzele su nuklearnu elektranu Zaporožje, smještenu u južnoj Ukrajini, u martu, kratko nakon pokretanja invazije.

Nuklearna elektrana najveća je u Evropi, i nesigurnost koja je okružuje dok bjesni rat pojačala je strahovanja od nuklearne nesreće.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje objekta. 



(Fena / Aldina R.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.