18.8.2022. 20:35
0
Abbas nije negirao holokaust, govorio je o zločinima nad Palestincima koji traju od 1948.
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potvrdio je da je holokaust najgnusniji zločin u savremenoj istoriji čovječanstva.

Naglašavajući da njegov odgovor nije imao za cilj negirati posebnost holokausta koji se desio u proteklom stoljeću, Abbas ga je osudio na najoštriji mogući način.

Ono što se podrazumijeva pod zločinima o kojima je predsjednik Abbas govorio su zločini i maskri počinjeni nad palestinskim narodom od strane izraelskih snaga nakon Nakbe. Ti zločini nisu prekinuti ni do današnjeg dana, prenosi palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

Nakba je palestinski egzodus koji se dogodio 1948. godine kada je više od 700.000 palestinskih Arapa - oko polovine arapskog stanovništva prijeratne Palestine - pobjeglo ili protjerano iz svojih domova, tokom palestinskog rata 1948. godine.

Do početka 1948. godine, dok je britanski mandat još bio na snazi u Palestini, cionističke snage su zauzele desetke sela i gradova i raselile hiljade Palestinaca. U mnogim slučajevima provodili su organizirane masakre. Poruka cionista je bila - Palestinci moraju napustiti svoju zemlju ili će biti ubijeni.

Britanci su kao datum kada ističe njihov mandat odredili 14.  maj 1948. godine. Kako se taj dan približavao, cionističke snage su ubrzale svoje napore da zauzmu palestinsku zemlju. U aprilu 1948. godine cionisti su zauzeli Haifu, jedan od najvećih palestinskih gradova i uputili se prema Jaffi. Na dan kad su se britanske snage zvanično povukle, David Ben-Gurion, tadašnji vođa Cionističke organizacije, proglasio je osnivanje države Izrael.

 
(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.