25.8.2022. 12:15
0
Talibani još uvijek nisu pronašli tijelo Aymana al-Zawahirija
Talibani nisu pronašli tijelo Aymana al-Zawahirija, vođe Al Kaide i nastavljaju potragu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik grupe Zabihullah Mudžahid, nakon što su Sjedinjene Države saopćile da su ga ubile u zračnom napadu na Kabul prošlog mjeseca.


Sjedinjene Države su ubile Zawahirija projektilom ispaljenim iz drona dok je stajao na balkonu u svom skrovištu u julu, rekli su američki zvaničnici, što je najveći udarac za Al Kaidu otkako su pripadnici specijalne jedinica američke mornarice ubili Osamu bin Ladena prije više od deset godina.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je Sjedinjene Države u zračnom napadu na Kabul u Afganistanu ubile Zawahirija, navodi Reuters.

Ayman al-Zawahiri bio je lider Al-Kaide, te viši vođa islamističkih organizacija koje su organizovale i izvele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku.

Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji ’emir’ Egipatskog islamskog džihada, često je nazivan desnom rukom Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisali su ga “mozgom” al-Kaide.

Zawahiri, egipatski hirurg za kojeg se SAD nudile 25 miliona dolara nagrade, pomogao je koordinirati napade 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Posljednjih godina nekoliko se puta govorilo o Zawahirijevoj smrti, a spekulisalo se i da je bio lošeg zdravlja.



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.