30.8.2022. 9:11
0
Scholz traži proširenje EU, ali pod uslovom da se promijeni jedna bitna stvar
Evropska unija se mora institucionalno pripremiti za prijem novih članica, ustvrio je njemački kancelar Olaf Scholz, držaći predavanje na Karlovom univerzitetu u Pragu, u Češkoj.

Prema njegovim riječima, EU bi trebala imati 30 do 36 zemalja članica, odnosno da bi trebala biti proširena za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i zemlje zapadnog Balkana.

Podsjetio je da je posljednje proširenje EU bio prijem Hrvatske u članstvo 2013. godine, te da zastoj u proširenju izaziva revolt kod država koje čekaju da postanu punopravne članice.

Međutim, ovom proširenju bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da prethode i izmjene u načinu odlučivanja unutar same Unije.

- U ovoj proširenoj uniji, razlike između država članica će rasti što se tiče političkih interesa, ekonomske moći i sistema socijalne sigurnosti. Ukrajina nije Luksemburg, a Portugal na izazove svijeta gleda drugačije od Sjeverne Makedonije, izjavio je Scholz.

Njemačka pojačava protivvazdušnu odbranu - Scholz: U Evropi imamo ozbiljan zaostatak u smislu odbrane protiv prijetnji iz zraka

Prema njegovom mišljenju EU bi se trebala početi kretati ka ukidanju mogućnosti veta, odnosno ka većinskom glasanju  pri donošenju odluka. Trenutno je puni koncenzus potreban prilikom odlučivanja u oblasti tržišta rada, vanjske politike i porezne politike.

Scholz smatra da bi se obaveza koncenzusa, odnosno mogućnost ulaganja veta trebala ukinuti za donošenje odluka u oblasti ljudskih prva i izricanja sankcija.

On je, također, dao podršku za prijem Hrvatske, Bugarske i Rumunije u Scengenski sporazum, tvrdeći kako su ove tri zemlje ispunile sve tehničke uslove za to.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.