30.8.2022. 10:20
0
Američki ratni brodovi uplovili u Tajvanski tjesnac, odgovor Kine sve iznenadio
Nedugo nakon posjeta američke dužnosnice Nancy Pelosi Tajvanu, Kina je održala jednu od najvećih vojnih vježbi u okruženju otoka.

Analitičari se pribojavaju da su ove vježbe nešto što će se u budućnosti sve češće događati jer se kineska vojska sve više približava Tajvanu. Istovremeno, američki dužnosnici smatraju da SAD mora ostati na istom kursu te onemogućiti kineske prijetnje. Stoga su, piše CNN u velikoj analizi, u nedjelju poslali dvije ratne krstarice kroz tjesnac za koji Kina tvrdi da se radi o njihovim teritorijalnim vodama, dok Amerikanci ostaju pri tvrdnji kako je riječ o međunarodnim vodama.

Ovo je prvi put u četiri godine da su američke krstarice prošle tjesnacom, kaže analitičar Collin Koh sa Škole međunarodnih istraživanja u Singapuru, koji se posvetio proučavanju kretanja brodova u tom dijelu.

“Dva, umjesto uobičajenog jednog bojnog broda, svakako su velik znak i odgovor SAD-a na pokušaj Kine da ugrozi legitimni status ovih međunarodnih voda i slobodu plovidbe” – smatra.

Ističe kako nije toliko veliko iznenađenje da su američki ratni brodovi prošli tjesnacem, jer takvih je prizora bilo na desetke ranijih godina, a i američke vlasti su najavile da će se oni događati. Iznenađujuće je, smatraju analitičari, što Kina nije ni na koji način odgovorila. Kinesko zapovjedništvo reklo je da su primijetili brodove te su bili spremni odvratiti bilo kakvu provokaciju, no do toga nije došlo. Čak je i državni tabloid Global Times, poznat po nacionalističkim stavovima, ustanovio kako brodovi nisu predstavljali realnu prijetnju za kinesku sigurnost.

Prijašnji transferi američkih ratnih brodova uvijek su izazivali snažne reakcije. Nakon što je razarač USS BEnfold u julu prošao vodama Kina je izjavila kako je to “razarač mira i stabilnosti na Tajvanu”. Ranije ovog mjeseca kineski ambasador u Washingtonu zatražio je od SAD-a da obustavi svoje transfere na tom području rekavši da oni pojačavaju tenzije i ojačavaju “tajvanske separatiste”.

“Dođe li do ikakvog poteza kojim se narušava integritet i suverenitet kineskog teritorija, Kina će odgovoriti” – rekao je Qin Gang.

Stoga je analitičar Koh iznenađen mlakom reakcijom u ovom slučaju.

“Zašto Kinezi nisu radikalnije odgovorili na ovu plovidbu? Tri su moguća razloga. Najprije, Peking se možda boji međunarodnog odgovora jer bi se u slučaju zabrane prolaska američkih brodova i druge nacije mogle zabrinuti da prolaz neće biti omogućen ni njima. Zatim, nakon što je Pelosi stigla na Tajvan, Kina je ukinula ključne kanale za vojnu komunikaciju u tjesnacu, što bi moglo dovesti do katastrofe. Treće, Washington i Peking sarađuju na brojnim poljima i Kini nije u interesu ugroziti tu saradnju. Nema nikakvog smisla provocirati daljnje tenzije koje bi mogle dovesti do sukoba” – smatra Koh, a prenosi CNN.

Carl Shuster, bivši zapovjednik američkog Pacifičkog obavještajnog i operativnog centra na Havajima, smatra kako postoji i četvrta mogućnost.

“Mislim da će Kina izbjeći svaki potez koji bi mogao povećati šanse američkih Republikanaca na izborima. Ne žele da Bijela Kuća i Senat počnu donositi odluke koje bi osnažile Tajvan i ugrozile kineske ulagače” – vjeruje on dodajući kako je logično da je SAD u tjesnac poslao dva ratna broda nakon svega što se proteklih sedmica događalo.


Dodaje kako su Sjedinjene Američke Države time poslale jasnu i učinkovitu poruku kako je po svim zakonima i konvencijama riječ o međunarodnim vodama kojima imaju pravo ploviti.


(Admir O.)

TajvanKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.