31.8.2022. 19:04
0
Njemačka pristala: Platit će dodatno obeštećenje porodicama žrtava minhenske olimpijade iz 1972.
Njemačka je postigla sporazum o dodatnom obeštećenju za porodice izraelskih sportista ubijenih na minhenskoj olimpijadi u 1972. godini, navodi se u zajedničkom saopćenju njemačkog i izraelskog predsjednika u srijedu.

Porodice su u ovom mjesecu saopćile da su nezaovoljne posljednjom njermačkom ponudom obeštećenja i da planiraju bojkotovati ceremoniju obilježavanja 50. godišnjice napada u znak protesta.

Novine Frankfurter Allgemeine, pozivajući se na njemačku novinsku agenciju dpa, javile su u srijedu da je raspravljano o obeštećenju od 28 miliona eura, od kojih bi savezna vlada izdvojila 22,5 miliona eura.

Njemačka vlada nije potvrdila te sume, navodeći da su razgovori s predstavnicima žrtava bili povjerljivi.

“Ovim sporazumom njemačka vlada priznaje svoju odgovornost i užasne patnje ubijenih sportista i njihovih poroidica”, navode dvojica predsjednika u saopćenju.

Petog septembra 1972. članovi izraelskog olimpijskog tima uzeti su kao taoci u slabo čuvanom olimpijskom selu od naoružanih Palestinaca iz radikalne grupe Crni septembar.

U roku od 24 sata, 11 Izraelaca, petorica Palestinaca i njemački policajac su ubijeni  tokom razmjene vatre i spasilačke akcije koja se pretvorila u puškaranje, prenosi Reuters.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.