2.9.2022. 22:49
0
Bijela kuća: Ne bi trebalo postojati uslovljavanje u pregovorima o iranskom nuklearnom programu
Ne bi trebalo postojati uslovljavanje između ponovne implementacije iranskog nuklearnog sporazuma i provjere da li je Teheran ispunio svoje obaveze prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, saopćila je u petak Bijela kuća.

- Ne bi trebalo biti bilo kakvog uslovljavanja između ponovne implementacije JCPOA i istraga u vezi s pravnim obavezama Irana prema Sporazumu o neširenju - rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, pozivajući se na istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u tragove uranijuma pronađene na tri neprijavljena iranska mjesta.

Iranski ministar vanjskih poslova ranije ove sedmice rekao je da bi UN-ova agencija trebala odustati od svojih "politički motiviranih istraga" o nuklearnom radu Teherana, prenosi Reuters.

Te istrage, za koje Washington stalno navodi da su odvojena stvar, predstavljaju kamen spoticanja za oživljavanje sporazuma iz 2015. poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) prema kojem je Iran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija SAD-a, UN-a i Evropske unije.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.