6.9.2022. 18:30
0
Lavrov kritikovao izbor nove britanske premijerke Liz Truss
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je u utorak novu britansku premijerku Liz Truss zbog toga što nije voljna na kompromis i ismijavao ju je zato što ne zna da li je francuski predsjednik Emmanuel Macron prijatelj ili neprijatelj.


Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je izjavio da pristup Truss neće pomoći Britaniji na međunarodnoj pozornici.

Lavrov je kazao da je Truss pokušala da “brani britanske interese, ne uzimajući u obzir pozicije drugih na bilo koji način bez ikakvog pokušaja da postigne kompromis".

- Ne mislim da će to pomoći Britaniji da održi ili osnaži svoju poziciju u međunarodnoj areni, koja je očigledno bila uzdrmana nakon njenog napuštanja Evropske unije - kazao je.

Lavrov je također ismijao novu britansku čelnicu zbog nedavnih napetosti s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim ključnim saveznikom u NATO-u.

Tokom predizbornog skupa u prošlom mjesecu Truss je izjavila da je “porota raspuštena” po pitanju da li je Macron prijatelj li neprijatelj.

- Za Liz Truss bilo bi prioritetnije da se bavi svojim najbližim susjedima, uključujući i konačnu odluku o tome da li je predsjednik Macron njen prijatelj ili neprijatelj. To pitanje još visi u zraku - kazao je Lavrov.

Ruski političari i mediji s prezirom su reagovali na pobjedu Truss u takmičenju za nasljednika Borisa Johnsona, kritikujući ono što smatraju njenom antiruskom pozicijom.

Lavrov je kazao da je Britanija u posljednjim godinama pokušavala da se “kompenzira” za Brexit poduzimajući “drastične mjere na svjetskoj pozornici” i djelujući “agresivno oko situacije u Ukrajini”.

Britanija je jedna od najglasnijih pristalica Kijeva i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od ruske invazije krajem februara.

Truss je izjavila da neće prekinuti podršku Londona Ukrajini, koja uključuje značajnu vojnu i finansijsku pomoć, prenosi Reuters. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.