7.9.2022. 21:05
0
Putin i Xi sastaju se naredne sedmice u Uzbekistanu
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping planiraju da se sastanu naredne sedmice u Uzbekistanu, saopćio je ruski zvaničnik u srijedu, objavljujući samit koji bi mogao signalizirati još jedan korak u otopljenju veza između dvije sile koje se sve više sučeljavaju Zapadu.

Sastanak Šangajske organizacije za saradnju - političkog, ekonomskog i sigurnosnog foruma kojim dominiraju Kina i Rusija – dolazi u osjetljiva vremena za obojicu čelnika.

Putin se suočava s ekonomskim i političkim posljedicama svog rata u Ukrajini koji je učinio Rusiju izoliranijom. Xi se, u međuvremenu, suočava s usporavanjem ekonomije dok pokušava osvojiti treći petogodišnji mandat kao čelnik Komunističke partije.

Obojica čelnika svjedoci su da se odnosi njihovih zemalja sa Zapadom pogoršavaju.

Ruski ambasador u Kini Andrej Denisov izjavio je novinarima da će se dvojica čelnika sastati na samitu organizacije u uzbekistanskom gradu Samarkandu od 15 do 16. septembra.

- Aktivno se pripremamo za to - navodi ruska državna novinska agencija Tass riječi Denisova.

Ukoliko posjeti Uzbekistan, to bi bilo prvo Xijevo putovanje u inostranstvo u dvije i po godine. Xi je samo jednom napustio 'kinesku maticu' kako bi posjetio poluautonomni grad Hong Kong – od početka epidemije COVID-19 krajem 2019. godine, prenosi AP. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.