10.9.2022. 15:55
0
Kralj Charles pohvalio kraljičinu vladavinu u obraćanju u Palači svetog Jamesa
Kralj Charles III pohvalio je kraljičinu "neprevaziđenu vladavinu" nakon što je proglašen kraljem na ceremoniji u Palači svetog Jamesa.


Kralj Charles je postao monarh nakon smrti svoje majke, ali je to službeno potvrđeno u subotu.

Također je odobrio da dan kraljičine sahrane bude državni praznik, iako se ne zna koji će to datum biti.

Govoreći pred Pristupnim vijećem, kralj je rekao da je smrt njegove majke "nenadoknadiv gubitak".

U međuvremenu, visoki zastupnici u Donjem domu, uključujući premijerku Liz Truss, položili su zakletvu na vjernost novom monarhu, prenosi BBC.

Obraćajući se u Palači svetog Jamesa u Londonu, kralj Charles je rekao da mu je "najveća utjeha što znam za suosjećanje koje su mnogi izrazili mojoj sestri i braći i da treba pružiti takvu ogromnu naklonost i podršku cijeloj našoj porodici u našem gubitku".

Kasnije je govorio o kraljičinoj "nesebičnoj službi", rekavši da je "vladavina moje majke bila neprevaziđena po svom trajanju, posvećenosti i odanosti."

- Čak i dok tugujemo, zahvaljujemo se za ovaj najvjerniji život - kazao je on.

Kralj je dodao da će "nastojati da slijedi inspirativni primjer" koji mu je dala njegova majka preuzimajući "teške odgovornosti vladara".

Ovo je prvi put da se ova historijska ceremonija, koja datira vijekovima unazad, prenosi na televiziji. 



(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.