10.9.2022. 18:00
0
Francuska, Britanija i Njemačka izrazile nezadovoljstvo zbog zahtjeva Irana u nuklearnim pregovorima
Francuska, Britanija i Njemačka u subotu su izrazile svoje nezadovoljstvo zbog iranskog zahtjeva u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. da IAEA zatvori istragu o česticama uranijuma pronađenim na tri lokacije, dodajući da tako nešto ugrožava pregovore.


Iran je ranije ovog mjeseca poslao svoj najnoviji odgovor na predloženi tekst Evropske unije o oživljavanju sporazuma prema kojem je Teheran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Diplomate su kazale da je odgovor Irana koordinatoru EU bio korak unazad, jer je nastojao da poveže oživljavanje sporazuma sa zatvaranjem istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tragovima uranijuma, prenosi Reuters.

- Ovaj najnoviji zahtjev izaziva ozbiljne sumnje u pogledu namjera i posvećenosti Irana uspješnom ishodu JCPoA - navodi se u saopćenju tri zemlje, poznate kao E3, pozivajući se na puni naziv sporazuma, Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

- Pozicija Irana je u suprotnosti s njihovim pravnim obavezama i ugrožava izglede za obnovu JCPoA - navodi se u saopćenju.

Tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump odustao je od dogovora 2018. i ponovo uveo američke sankcije, što je navelo Iran da počne kršiti nuklearne granice sporazuma i oživljava strahove SAD-a, Arapa i Izraela da možda želi da obezbijedi nuklearno oružje. Iran poriče da ima nuklearne ambicije.

Odbor guvernera IAEA-e sastat će se u ponedjeljak, tri mjeseca nakon što su već usvojili rezoluciju kojom se Iran poziva da daje vjerodostojne odgovore nadzornom organu. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.