11.9.2022. 11:10
0
Evropska centralna banka podigla kamatne stope
Evropska centralna banka podigla je danas tri ključne kamatne stope za 75 baznih poena. Tako će kamatne stope na glavne operacije refinansiranja biti 1,25 posto, na marginalne kreditne olakšice 1,5 posto i na devizne olakšice 0,75 posto, naveo je ECB.

Ovo je, kako se navodi u saopćenju Evropske centralne banke, korak ka tranziciji kamatnih stopa koje će obezbijediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB od dva posto.

Upravno vijeće ECB-a procjenjuje da će tokom narednih nekoliko sjednica dodatno povećati kamatne stope, u cilju ublažavanja tražnje i zaštite od rizika stalnog rasta inflatornih očekivanja.

“Inflacija je i dalje previsoka i vjerovatno će ostati iznad cilja tokom dužeg perioda. Prema procjeni Eurostata, inflacija je u augustu dostigla 9,1 posto. Rastuće cijene energije i hrane, pritisci tražnje u nekim sektorima zbog ponovnog otvaranja privrede i uska grla u ponudi i dalje podstiču inflaciju“, ocjenjuje ECB.

Buduće odluke o kamatnim stopama zavisit će, kako se navodi, od aktuelnih podataka od sjednice do sjednice.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.