19.9.2022. 8:22
0
Biden: Američke trupe branit će Tajvan u slučaju napada Kine
Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako će američke snage braniti Tajvan ukoliko dođe do kineske invazije na ovo ostrvo.

Ovu, ujedno i najeksplicitniju izjavu kada je riječ o Tajvanu, Biden je dao u intervjuu u emisiji CBS 60 Minutes koja je emitovana u nedjelju.

Na pitanje da li će američke snage braniti Tajvan ukoliko dođe do kineskog napada na ostrvo, Biden je bio direktan.

"Da, ako dođe do napada bez presedana", rekao je Biden.

Novinar ga je između ostalog i pitao da li je mislio da će, za razliku od trenutne situacije u Ukrajini, američki muškarci i žene učestvovati u odbrani Biden je ponovo bio direktan.

"Da", ponovio je Biden.

Ipak, tokom intervju Biden je naglasio kako Washington nikada neće podržati nezavisnost Tajvana te da tu ostaju privrženi politici "jedne Kine" za koju se zalaže i Peking.

Povodom intervjua američkog predsjednika oglasila se i glasnogovornica Bijele kuće koja je naglasila kako će Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno podržavati Tajvan te da se politika Washingtona neće mijenjati.

"Predsjednik je to rekao i ranije, uključujući i izjavu u Tokiju ranije ove godine. Tada je još dao do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promijenila", rekla je glasnogovornica.


(Admir O.)

 
SADBiden
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.