1.10.2022. 9:59
1
Amerikanci priredili Ukrajincima "hladan tuš" u vezi sa njihovim zahtjevom za ulazak u NATO
Brojni svjetski zvaničnici komentarisali su odluku Volodimira Zelenskog koja se ogleda u potpisivanju dokumenta na osnovu kojeg se traži hitni ulazak Ukrajine u NATO.

Ukrajinski predsjednik je ovu odluku donio nakon što je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, jučer zvanično objavio aneksiju ukrajainskih regija na istoku zemlje.

Međutim, Ukrajinci su veoma brzo dobili (ne)očekivani "nož u leđa", s obzirom da su njemački i američki zvaničnici javno iskazali protivljenje njihovom članstvu u NATO-u.

Annalena Baerbock, njemačka šefica diplomatije, izjavila je kako ne vidi nikakvu šansu da se Ukrajina tako brzo pridruži NATO-u.

- Razumijem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako imamo odgovornosti osigurati da se rat ne proširi na druge zemlje te da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas, rekla je Baerbock.

Sa druge strane, zvanično su se nakon ukrajinskog zahtjeva oglasili i iz Bijele kuće. Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost, jasno je kazao kako trenutno nije vrijeme za ulazak Ukrajine u NATO.

- Sjedinjene Američke Države su jasno istakle kako podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje žele da se pridruže. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vrijeme, rekao je Sullivan.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.