3.10.2022. 10:30
0
Austin: SAD će pomoći Tajvanu u stvaranju kapaciteta za odbranu od kineske invazije
Sjedinjene Države pomoći će Tajvanu da “razvije kapacitete za samoodbranu” od kineske invazije, izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin, ne ponavljajući, ipak, obećanje predsjednika Joe Bidena da će poslati vojnike na taj otok.

- Obavezali smo se da ćemo pomoći Tajvanu u razvijanju kapaciteta za vlastitu odbranu - izjavio je Austin u intervjuu za CNN.

Washington istorijski održava politiku “strateške dvosmislenosti” prema tome da li će vojno intervenirati ukoliko Tajvan napadne Kina.

Upitan u intervjuu za CBS prošlog mjeseca da li će američki vojnici braniti Tajvan, Biden je odgovorio “da” ukoliko dođe do “napada bez presedana” na Tajvan.

Voditelj na programu CNN-a Fareed Zakaria pitao je Austina da li je američka vojska spremna da pošalje vojnike u Tajvan u skladu s Bidenovim izjavama, ali je odbio direktno odgovoriti na to.

- Američka vojska uvijek je spremna da štiti naše interese i ispuni naša obećanja, i mislim da je predsjednik bio jasan u svom odgovoru koji je dao na hipotetičko pitanje – izjavio je Austin.

- Ponavljam, međutim, da nastavljamo raditi na osiguravanju toga da se stvore pravi kapaciteti na pravim mjestima kako bismo pomogli našim saveznicima da održe slobodni i otvoreni Indo-Pacifik - kazao je.

Američka “strateška dvosmislenost” ima za cilj da odvrati kinesku invaziju i obeshrabri Tajvan da provocira Peking zvaničnom objavom nezavisnosti, prenosi AFP. 


(Fena / Aldina R.) 

TajvanSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.