7.10.2022. 15:15
0
Bez lokalnih zajednica nema implementacije ciljeva održivog razvoja UN-a
Konferencijom "Ka finansiranju održivog razvoja", koja je upriličena danas u Sarajevu, počelo je obilježavanje Sedmice održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Ovaj skup ima za cilj predstavljanje Mape puta za finansiranje projekata i predstavljanje dobrih praksi.

Još 2015. godine Ujedinjene nacije definirale su 17 ciljeva održivog razvoja na globalnom nivou i gotovo 170 podciljeva koji su svrstani u tri velike oblasti i to je ekonomski razvoj, socijalni razvoj i ekologija.

Ambasador Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH posjetio je na put koji je BiH prošla u tom smislu, naglašavajući da se krenulo u lokalizaciju procesa jer se uvidjelo da bez lokalnih zajednica i građana na terenu teško može biti uspjeha u implementaciji ciljeva.

- Ciljeve je nemoguće postići do 2030. godine samo od javnih sredstava nego će za to biti potrebno mnogo više sredstava. Zato je formirana radna grupa za finansiranje ciljeva čiji je zadatak da pronađe inovativne načine finansiranja projekata koji će doprinijeti implementaciji ciljeva - pojasnio je Prica.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald kazala je da živimo u izuzetno povezanom svijetu što je pokazala klimatska kriza i pandemija koronavirusa jasno dajući do znanja da ovakve krize ne poznaju granice i samo je uz zajednički rad moguće odgovoriti izazovima.

Sedmica održivog razvoja ima za cilj da podigne svijest ljudi o tome da koliko je značajno riješiti probleme iz ekonomske oblasti toliko je značajno i riješiti probleme koji su vezani za zaštitu okoliša i to za dobrobit svih ljudi, a posebno u vrijeme velikih promjena i digitalizacije.

- Imamo manje od 10 godina da se dostignu ciljevi održivog razvoja na koje smo se obavezali 2015. godine, ali sada je vrijeme za odluke. Nemamo vremena za gubljenje i ako ne doneseno pametne odluke danas budućnost će biti izuzetno teška - istaknula je Macdonald.

Zamjenik šefa misije u Ambasadi Švedske BiH John Skoglunda podvukao je da je ta zemlja globalno veliki zagovornik implementacije Agende 2030 što čini i u BiH, naglašavajući da je i današnja konferencija prilika da se utvrde načini na koje će se ići ubrzanom dinamikom u implementaciju ciljeva u narednom periodu.

Fokus konferencije bio je na predstavljanju uspješnih praksi i rezultata iz zemalja koje su uspostavile inovativne instrumente finansiranja u oblastima energije, inovacija i zelene ekonomije.

Tokom Sedmice održivog razvoja bit će organizirano niz događaja na kojima će se učesnici baviti pitanjima migracija, reformi socijalne zaštite, kao i reformom obrazovanja, ali i rastućom inflacijom i energetskom krizom.



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.