7.10.2022. 16:30
0
Belgijska ministrica vanjskih poslova odrezala sebi pramen kose u znak protesta
Belgijska ministrica vanjskih poslova i još dvije parlamentarne zastupnice odrezale su sebi kosu u parlamentu, u znak solidarnosti s antivladinim demonstracijama u Iranu izazvanim smrću 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Hadža Lahbib je u četvrtak odrezala sebi pramen kose, po uzoru na belgijsku parlamentarnu zastupnicu iranskog porijekla Darju Safai.

Safai, rođena u Iranu, uzela je makaze i odrezala sebi pramen kose, na aplauz drugih poslanika, nakon što je pitala ministre o belgijskom odgovoru na široko rasprostranjene proteste u Iranu.

Treća zastupnica, Goedele Liekens, takođe je odrezala sebi pramen kose, prenosi BBC.

Lahbib, rođena u Belgiji od alžirskih roditelja, rekla je parlamentu da će njena vlada tražiti od Evropske unije da uvede sankcije protiv Irana kada se ministri vanjskih poslova bloka sastanu kasnije ovog mjeseca.

Iranski klerikalni vladari bore se da obuzdaju najraširenije nemire u posljednjih nekoliko desetljeća nakon smrti Amini, a protesti su se proširili na mnoge veće gradove u inostranstvu, uključujući London, Pariz, Rim i Madrid. 




(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.