12.10.2022. 21:18
0
Georgieva: Ukrajini će trebati do četiri milijarde dolara vanjske pomoći mjesečno u 2023. godini
Ukrajini će trebati procijenjenih tri do četiri mlijarde dolara vanjske finansijske pomoći po mjesecu u narednoj godini kako bi održala ekonomiju u životu dok se ruski rat oteže, izjavila je upravna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva u srijedu.

Georgieva je kazala da su ukrajinski međunarodni partneri obećali 35 milijardi dolara u grantu i kreditno finansiranje za Ukrajinu u 2022., dovoljno za zatvaranje njenih finansijskih jazova u ovoj godini, ali da će njene finansijske potrebe ostati “veoma velike” u 2023.

Govoreći na sastanku na visokom nivou održanom na marginama redovnih godišnjih sastanaka MMF i Svjetske banke, Georgieva je kazala da je Ukrajina ostvarila napredak u normaliziranju ekonomske politike i stabiliziranju svoje ekonomije uprkos “esktremno teškim okolnostima” od početka rata.

Rizici, međutim, ostaju “prekomjerno visoki” kako je pokazano u ruskim raketnim napadima na Ukrajinu u ovoj sedmici, i visoki nivoi vanjske pomoći su neophodni za pokrivanje tekućih budžetskih troškova i popravaka na infrastrukturi, kazala je Georgieva, prenosi Reuters.

- Naš trenutni stav je da će finansijske potrebe iznositi oko tri do četiti milijrde dolara mjesečno. Svi moramo biti pripravni na mogućnost da bi socijalni i infrastrukturni troškovi mogli povećati finansijske potrebe van njihovog obima,  u zavisnosti od evoluiranja rata - izjavila je čelnica MMF-a, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.