13.10.2022. 15:25
0
Putin predložio Erdoganu izgradnju plinskog čvorišta u Turskoj
Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je ideju o izgradnji velikog plinskog čvorišta u Turskoj tokom današnjih razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Kazahstanu.

“U sklopu ovog čvorišta, koji bismo mogli zajedno da napravimo, naravno, bila bi i platforma ne samo za snabdijevanje, već i za određivanje cijene, jer je to veoma važno pitanje. Danas su ove cijene visoke, lako bismo mogli regulisati na normalnom tržišnom nivou, bez ikakvih političkih prizvuka”, rekao je Putin, prenosi N1. 

Putin je još jučer sugerirao da bi Rusija mogla sagraditi veliko plinsko čvorište u Turskoj preusmjeravanjem zaliha namijenjenih oštećenim podmorskim plinovodima Sjeverni tok, prenosi Reuters.

Erdogan nije komentarisao ideju o plinskom čvorištu.

Putin i Erdogan su također su razgovarali o nuklearnoj energiji tokom susreta na početku regionalnog samita u Kazahstanu.

Erdogan je spomenuo rusku izgradnju prve nuklearne elektrane u Turskoj, za koju se Ankara nada da će biti otvorena sljedeće godine, prenosi AFP.

Erdogan je predložio da Rusija izgradi drugu nuklearnu elektranu u sjevernoj Turskoj.

Turski predsjednik je također branio rastuće trgovinske veze Ankare s Moskvom.

Kako navodi The Guardian, SAD i EU vrše pritisak na Tursku da se pridržava sankcija koje su uveli Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Međutim, Erdogan je to odbio, nudeći članici NATO-a Tursku kao neutralno mjesto za moguće pregovore o primirju i odobravajući niz sporazuma kojima je vrijednost izvoza u Rusiju više nego udvostručena posljednjih mjeseci, navodi N1. 


(A.R.) 


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.