18.10.2022. 22:55
0
Surovikin: "Želimo da Ukrajina bude nezavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju"
Novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin dao je intervju za rusku državnu novinsku agenciju Tass.


Prvo je upitan o zabrinutosti ruskih građana za to kakva je situacija na ratištu danas, prenosi Avaz. 

- Generalno, situacija u zoni specijalne vojne operacije mogla bi se opisati kao napeta. Neprijatelj ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. Prije svega, to se odnosi na smjerove Kupjansk, Krasnolimanskij i Nikolajev-Krivi Rih. Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i ja smo jedan narod i želimo jedno, da Ukrajina bude nezavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju - rekao je Surovikin.

Ruska strategija

- Ukrajinski režim nastoji probiti našu odbranu. Da bi to postigle, Oružane snage Ukrajine povlače sve raspoložive rezerve na prvu liniju. Uglavnom, radi se o snagama teritorijalne odbrane koje nisu završile kompletnu obuku. Zapravo, ukrajinsko vodstvo ih osuđuje na propast. Takve jedinice u pravilu imaju nizak moral. Kako bi spriječili bijeg s prve linije, ukrajinske vlasti koriste odrede nacionalista koji pucaju na svakoga ko pokuša napustiti bojno polje. Svaki dan gubici neprijatelja kreću se od 600 do 1000 poginulih i ranjenih - tvrdi Surovikin.

Govorio je o ruskoj strategiji.

- Mi imamo drugačiju strategiju. Vrhovni zapovjednik je već govorio o tome. Ne težimo visokim brzinama napredovanja, štitimo svakog vojnika i metodično "meljemo" neprijatelja koji napreduje. Time ne samo da su minimizirani gubici, već se značajno smanjuje i broj žrtava među civilnim stanovništvom - rekao je Surovikin.

Dodaje da se nastavljaju udari visokopreciznim oružjem na vojne objekte i objekte infrastrukture koji utječu na borbenu sposobnost ukrajinskih jedinica.

- Specijalna vojna operacija potvrdila je učinkovitost avionskih sistema i sistema protivzračne odbrane koje imamo u službi. Tokom operacije posade operativno-taktičkog, vojnog i dalekometnog aviona izvršile su više od 34 hiljade naleta. Koristili su preko 7 hiljada kontroliranih avionskih oružja. Najnovije hipersonične zračne rakete Kinzhal dokazale su se u gađanju ciljeva. Nijedan od neprijateljskih sistema protivzračne odbrane nije problem za ovu raketu. Strateške krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka također su pokazale najveću preciznost - rekao je Surovikin.

Evakuacija u Hersonskoj regiji


Od borbenih aviona istaknuo je Su-57.

- Što se tiče borbene upotrebe, posebno bih izdvojio višenamjenski avion pete generacije Su-57. Ima širok raspon oružja i u svakom naletu rješava višestruke zadatke pogađanja zračnih i kopnenih ciljeva - kazao je.

Dodao je da su bespilotne letjelice izvršile su više od 8000 naleta, a da su jurišne bespilotne letjelice uništile su više od 600 objekata Oružanih snaga Ukrajine.

Upitan je o evakuaciji stanovnika u Hersonskoj regiji.

- Na ovom području je teška situacija. Neprijatelj ciljano napada infrastrukturne objekte i stambene zgrade u Hersonu. Pogoci raketa HIMARS oštetili su Antonovski most i branu hidroelektrane Kakhovskaja, na kojima je saobraćaj zaustavljen. Zbog toga je u gradu otežana dostava prehrambenih proizvoda, postoje određeni problemi s opskrbom vodom i strujom. Sve to ne samo da znatno komplicira život građana, već stvara i direktnu prijetnju njihovim životima - rekao je, prenosi Avaz. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.