22.11.2022. 21:11
0
Prevaranti iz Rusije nazvali poljskog predsjednika i predstavili se kao Macron: Sve se dogodilo u noći kada je projektil pogodio selo u blizini ukrajinske granice
Prevaranti iz Rusije uspjeli su nazvati poljskog predsjednika Andrzeja Dudu i predstavili se kao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Sve se, kako navodi Sky News, dogodilo u noći kada je projektil pogodio selo u blizini ukrajinske granice. Snimku razgovora od sedam i pol minuta na internetu su objavili ruski komičari Vovan i Lexus, a na njoj se može čuti kako jedan od njih pokušava s francuskim naglaskom razgovarati s Dudom. Dudin ured potvrdio je da se incident dogodio. 

Ovo je, naime, drugi put u posljednjih nekoliko godina da su Rusi uspjeli doći do Dude. Posebno zabrinjavajuće za poljsku vladu je to što se incident dogodio u večeri kada je svijet strahovao da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati.

- Emmanuele, vjeruj mi, posebno sam oprezan. Ne želim ratovati s Rusijom i vjerujte mi, jako sam oprezan, jako sam oprezan - čulo se da, kako prenosi Sky News, Duda govori pozivatelju. Njegov ured istaknuo je na Twitteru kako je, tokom tekućih razgovora sa šefovima država i vlada, spojena i osoba koja je tvrdila da je francuski predsjednik Macron.

- Tokom poziva, predsjednik Duda je iz neobičnog načina na koji je sagovornik vodio razgovor shvatio da se možda radilo o pokušaju prijevare i prekinuo razgovor - ističe se. 

Poljski dužnosnici sada istražuju kako su pozivatelji uspjeli doći do predsjednika. Podsjetimo, dvije osobe poginule su u Poljskoj nakon što je raketa pala blizu granice s Ukrajinom 15. novembra. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg idućeg je dana na konferenciji za medije istaknuo kako ne postoje naznake da je pad rakete bio rezultat namjernog napada. Prema prezultatima preliminarne istrage, naveo je Stoltenberg, incident je vjerovatno prouzrokovala ukrajinska protivzračna odbrana u odbrani od ruskih raketa.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.