27.11.2022. 21:00
0
Ekstremistička grupa Al-Shabab napala hotel u glavnom gradu Somalije
Ekstremistička grupa Al-Shabab preuzela je u nedjelju odgovornost za oružani napad na hotel u glavnom gradu Somalije.


Al-Shabab je u emisiji na svojoj radio frekvenciji u nedjelju rekao da su njegovi borci napali hotel Villa Rose, u kojem se nalazi restoran popularan među vladinim i sigurnosnim dužnosnicima.

Abdi Hassan, vladin službenik koji živi u blizini hotela, rekao je za Associated Press da vjeruje da je nekoliko vladinih dužnosnika bilo u hotelu kada je napad počeo. Neki su viđeni kako preskaču zid dok su drugi spašeni, rekao je.

Hotel se nalazi nedaleko od predsjedničke palače u središtu Mogadiša, gdje se čula eksplozija, praćena pucnjavom.

Za sada nema informacija o žrtvama. Takvi militantni napadi uobičajeni su u Mogadišu i drugim dijelovima Roga Afrike. Prošlog mjeseca najmanje 120 ljudi poginulo je u dva napada automobilima bombama na prometnoj raskrsnici u Mogadišu.

Vjeruje se da je Al-Shabab, koji obično ne preuzima odgovornost kada njegovi napadi dovedu do velikog broja civilnih žrtava, izveo taj napad, najsmrtonosniji otkako je u sličnom napadu na istom mjestu prije pet godina ubijeno više od 500 ljudi.

Al-Shabab se protivi federalnoj vladi Somalije, koju podržavaju mirovne snage Afričke unije, i nastoji preuzeti vlast i primijeniti strogu verziju šerijatskog zakona, prenosi ABC News.

Sjedinjene Američke Države opisale su al-Shabab kao jednu od najsmrtonosnijih organizacija al-Qaide. Stotine pripadnika američke vojske vratilo se u zemlju nakon što ih je bivši predsjednik Donald Trump povukao. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.