2.12.2022. 8:18
0
SAD uvele nove sankcije Sjevernoj Koreji
Sjedinjene Američke Države zajedno sa azijskim saveznicima uvele su sankcije trojici visokih sjevernokorejskih dužnosnika povezanih s nedavnim raketnim probama te zemlje.

Pjongjang je ove godine lansirao rekordan broj balističkih projektila, više od 60, te je testirao nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila.

Jon Il Ho, Yu Jin i Kim Su Gil navodno su imali glavnu ulogu u razvoju novih oružja.

Zamrznuta im imovina u SAD

Japan, Južna Koreja i EU također su se pridružili američkim sankcijama za ovu trojicu stručnjaka.

Sjeverna Koreja godinama se suočava sa oštrim sankcijama koje su nametnule zapadne zemlje. Prema ovim novim sankcijama, sva imovina sjevernokorejskih dužnosnika u SAD bit će zamrznuta. Bit će im zabranjene bilo kakve transakcije s bilo kojom kompanijom ili pojedincem u SAD.

- Današnje radnje poduzete su u bliskoj saradnji s Republikom Korejom i Japanom i dodatno usklađuju našu politiku s našim partnerima iz EU-a po pitanju globalne prijetnje Sjeverne Koreje - saopćeno je iz američkog State Departmenta.

Posljednji raketni test dogodio se 18. novembra kada je japanski ministar odbrane rekao da je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu dovoljnog dometa da pogodi kopno SAD. Sletio je u more otprilike 210 km zapadno od Hokaida, saopćio je Tokio.

Pjongjang je izveo šest nuklearnih testova između 2006. i 2017. godine, a navodno je dovršio pripreme za sedmi eksperiment. Stručnjaci vjeruju da bi mogla iskoristiti priliku za testiranje kompaktnog nuklearnog uređaja. Također kažu da Sjeverna Koreja radi na poboljšanju svojih raketa kratkog dometa i konvencionalnih vojnih sposobnosti.

Neki tvrde da su sankcije simbolične

Zemlja je postala odlučnija pod Kim Jong-Unom koji je nadgledao veći dio nedavnog razvoja njenog programa naoružanja i četiri od šest dosadašnjih nuklearnih testova.

- Nedavna lansiranja pokazuju potrebu da sve zemlje u potpunosti provedu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koje imaju za cilj spriječiti Sjevernu Koreju da stekne tehnologiju, materijale i prihode koji su Pjongjangu potrebni za razvoj svojih zabranjenih sposobnosti oružja za masovno uništenje i balističkih raketa - navodi SAD.

Međutim, neki američki analitičari kažu da su ovakve sankcije simbolične i da nisu promijenile ponašanje Pjongjanga.

- Mi (SAD) možemo sankcionirati Sjevernu Koreju koliko god želimo. Ali da bismo imali pravi učinak, trebali bismo također suspendirati pristup bankama u američkim dolarima onih institucija u kontinentalnoj Kini koje rukuju gotovinom Kimovog režima - rekao je Šon King (Sean), konzultant u Park Strategies. 


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.