8.12.2022. 9:14
0
Njemački kancelar: Smanjen rizik da Putin upotrijebi nuklearno oružje
FOTO: EPA
Rizik da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini smanjio se kao odgovor na međunarodni pritisak, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Scholz je u intervjuu za medijsku grupe Funke povodom prve godine na dužnosti ocijenio i da se rat nastavlja s “nesmanjenom brutalnošću”, iako se za sada jedna stvar promijenila.

“Rusija je prestala prijetiti upotrebom nuklearnog oružja. Kao reakcija na crvenu crtu koju je međunarodna zajednica označila”, dodao je Scholz, uz poruku da je uprkos dubokim podjelama, važno nastaviti dijalog s Kremljom, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

Putin je u srijedu rekao da rizik od nuklearnog rata raste, ali je inzistirao na tome da Rusija nije “poludjela” i da svoj vlastiti nuklearni arsenal vidi kao čisto odbrambeno sredstvo odvraćanja.

Iz medijske grupe Funke rekli su da je intervju sa Scholzom obavljen u ponedjeljak, a citati odobreni u srijedu poslijepodne.

Scholz je ocijenio i da je Putin morao zaustaviti rat, ali da će nakon toga biti spreman razgovarati s Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, dodajući da je to bilo u ponudi i prije rata.

Braneći njemačku potporu Ukrajini, za koju kritičari u Kijevu i drugim mjestima u Evropi kažu da je bila previše suzdržana, Scholz je rekao da je Njemačka nakon Sjedinjenih Američkih Država jedna od najvećih pristalica Ukrajine.

“Činimo sve što možemo kako bismo spriječili direktan rat između Rusije i NATO-a. Takav bi sukob imao samo gubitnike, u cijelom svijetu”, dodao je Scholz, koji očekuje da će najveća evropska ekonomija dobro prebroditi zimu i ostati jaka i uspješna industrijska nacija dok smanjuje svoju ovisnost o ruskoj energiji.

“Sada donosimo potrebne odluke kako bismo postali dugoročno nezavisni. Od 2045. nadalje želimo biti potpuno klimatski neutralni i proizvoditi našu energiju u potpunosti bez prirodnog plina, uglja ili nafte”, naglasio je.

Upitan hoće li se ponovno kandidirati za kancelara na sljedećim izborima, rekao je “naravno”.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.