8.12.2022. 14:33
0
Veliki problemi za Elona Muska: Niko ne želi da radi u njegovoj tvornici
FOTO: Nora Tam | South China Morning Post | Getty Images
Dok Elon Musk nastoji voditi Twitter, njegova europska tvornica Tesle otvorena u martu suočena je s neočekivanim problemom, a to je da nisu najprivlačniji radnicima.

Jedan izvor, zaposlenik u berlinskoj tvornici, opisao je Wiredu situaciju u europskoj tvornici Tesle kao potpuni kaos i ustvrdio da su neki radnici bili na bolovanju duže nego što su radili, prenosi HAKrevija. U tvornici radi samo 7000 radnika, a originalni plan je bio da će tamo raditi 12 000 ljudi.

 Tesla se načelno smatra manje poželjnim poslodavcem od drugih proizvođača automobila. Njemački sindikat metalaca IG Metall tvrdi da Tesla plaća 20 posto manje od sličnih tvrtki, a to je veliki problem za kompaniju s obzirom na to da u regiji ne nedostaje radnih mjesta. Oni koji se pak zaposle u Tesli, ne ostaju tamo dugo. Kao razlog zašto su odlučili otići, bivši zaposlenici navode nedostatak iskustva menadžerskog tima i iznenadne promjene u obrascima rada, kojima se zaposlenici s djecom teško prilagođavaju. 

Tesla je u novembru objavio rekordan broj oglasa za radna mjesta za ovu godinu, čak gotovo 7500 poslova. To je dvostruko više od objavljenih oglasa sredinom lipnja, navode podaci s Tesline internetske stranice.. Iako je većina tih slobodnih radnih mjesta bila u SAD-u, Njemačka je bila na drugom mjestu, s 386 slobodnih radnih mjesta oglašenih u tvornici u Berlinu 11. novembra, uključujući i jedno za "regrutera velikog broja radnika".


(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.