9.12.2022. 21:30
0
Eslami: Iran će ispuniti obaveze iz JCPOA ukoliko mu se ukinu sankcije
Čelnik Iranske agencije za nuklearnu energiju izjavio je u petak da će njegova zemlja ispuniti svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. ako se ukinu sankcije protiv Irana.


Mohammad Eslami, šef Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI), rekao je to u intervjuu za iransku novinsku web stranicu Khabaronline.

- U JCPOA imamo dozvoljenu granicu obogaćivanja i ograničeni nivo skladištenja materijala -  rekao je Eslami, dodajući da će se, međutim, budući da "druga strana" nije ispunila svoje obaveze, iranski nuklearni program nastaviti u skladu sa zakonom koji je usvojio iranski parlament.

Iran je potpisao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) sa svjetskim silama u julu 2015. godine, složivši se na neke mjere na svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija toj zemlji. Sjedinjene Države povukle su se međutim, iz sporazuma u 2018. i ponovo su uvele sankcije Iranu, što je navelo Teheran da smanji neke od svojih nuklearnih obaveza prema sporazumu.

Eslami je govorio o zakonu o kontrasankcijama koji je Iran odobrio u decembru 2020. i koji mu je omogućio da odustane od dijela svojih obaveza prema sporazumu iz 2015. godine.

Pregovori o obnavljanju JCPOA počeli su u aprilu 2021. u Beču. Nakon posljednje runde pregovora početkom avgusta nije postignut nikakav pomak, prenosi Xinhua. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.