13.12.2022. 9:35
0
Biden će potpisati izvršnu odluku kojom se štite istospolni brakovi na federalnom nivou
Američki predsjednik Joe Biden potpisat će u utorak zakon kojim se pruža zaštita na federalnom nivou istospolnim brakovima. U Bijeloj kući se ovim povodom okupiti nekoliko hiljada gostiju kako bi proslavili ovu prekretnicu u američkom zakonodavstvu, prenosi AFP.

Odluka o ovom zakonu je došla 12 godina kasnije, nakon što je Biden, tada potpredsjednik u mandatu Baracka Obame, zauzeo javni stav u korist istospolnih zajednica, mnogo prije nego što su one postale legalne u cijelim Sjedinjenim Državama odlukom američkog Vrhovnog suda iz 2015. godine.

Nakon što je Vrhovni sud, koji je sada u znatno konzervativnijem sastavu, u junu ove godine poništio pravo na abortus na federalnom nivou, zakon koji je bio na snazi pedesetak godina, zastupnici s lijevog i desnog spektra udružili su se kako bi spriječili bilo kakav naknadni potez za ograničavanje prava na istopolne brakove, za koji se neki plaše da bi mogao biti naredna meta konzervativnih struja u SAD-u. 

Konačno usvajanje zakona od strane Kongresa prošle sedmice označilo je rijetku demonstraciju zajedništva u duboko podijeljenom Kongresu. 

U znak proslave ove odluke, Biden će okupiti grupu republikanskih i demokratskih zastupnika u Bijeloj kući, zajedno sa zastupnicima i tužiteljima u slučajevima jednakosti braka širom zemlje, rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica Karine Jean-Pierre. 


(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.