17.12.2022. 22:48
0
Iranska glumica uhapšena zbog podrške ženama Irana: Obećala da neće napustiti svoju domovinu te da će platiti cijenu
Iranska glumica Taraneh Alidoosti, zvijezda Oscarom nagrađenog filma Trgovački putnik, uhapšena je u subotu u Iranu, gdje se već četvrti mjesec održavaju protesti zaprava žena koji su postupno izrasli u bunt protiv režima.

Poznata po ulogama u filmovima iranskog redatelja Asghara Farhadija, Alidoosti je i aktivistica za prava žena te je višekratno na Instagramu podržala prosvjede kojima je okidač bila smrt mlade Kurdinje Mahse Amini, ubijene u pritvoru od strane policije 16. septembra, gdje je privedena zbog neispravnog nošenja hidžaba.

Taraneh Alidoosti uhapšena je zbog nedavnih akcija i objava lažnih informacija i sadržaja, zbog poticanja na haos, objavila je agencija Tasnim ne navodeći u koji je zatvor odvedena. Tridesetosmogodišnja glumica osudila je 8. decembra vlasti zbog vješanja Mohsena Shekarija, koji je osuđen na smrtnu kaznu jer je "poveo rat protiv Boga".

- Cjelokupna međunarodna organizacija koja promatra ovo krvoproliće i ne reaguje sramoti čovječanstvo - napisala je Alidoostina na Instagramu. 

U novembru je obećala da neće napustiti svoju domovinu te da će "platiti cijenu" koju bude trebalo kako bi branila svoja prava. Najavila je da će prestati raditi kako bi pomagala obiteljima ubijenih ili uhapšenih u prosvjedima.

Alidoosti je najpoznatija po ulozi glumice u filmu Asghara Farhadija Trgovački putnik, koji je dobio Oscara za najbolji strani film 2017. I njihov prethodni film O Elly bio je nominiran za Oscara, a ove je godine sudjelovala u filmskom natjecanju u Cannesu filmom Leila i njezina braća u režiji Saeeda Roustayija.

Više istaknutih imena iranskog filma, kao što su redatelji Mohamad Rasoulof i Jafar Panahi, izrazilo je zabrinutost zbog njezina uhićenja. Od polovice septembra vlasti su uhapsile stotine Iranca i četrdesetak stranaca, a optuženo je više od 2000 ljudi zbog povezanosti s protestima. Do danas su smrtne kazne izvršene nad dvojicom muškaraca od njih 23 osuđena na smrt zbog sudjelovanja u pobuni protiv vlasti

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.