28.12.2022. 10:17
0
Rusija i Kina održale zajedničke pomorske vježbe u Istočnom kineskom moru
Rusija i Kina završile su zajedničke pomorske vježbe u Istočnom kineskom moru koje su trajale sedmicu dana i uključivale su uvježbavanje zarobljavanja neprijateljske podmornice dubinskim bombama i artiljerijski napad na ratni brod, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Vježbe održane od 21. do 27. decembra pod nazivom "Pomorska interakcija-2022.", uključivale su rusku Pacifičku flotu i izvedene su u vodama kod Zhoushana i Taizhoua u kineskoj pokrajini Zhejiang, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

- Odredi ratnih brodova Pacifičke flote i Mornaričkih snaga Narodnooslobodilačke armije Kine izvršili su praktične zadatke u okviru pomorske vježbe dvije zemlje - saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

- Brodovi dvije zemlje, uz podršku protupodmorničke avijacije, zajednički su tražili podmornicu pretpostavljenog neprijatelja i ispalili salvu mlaznih dubinskih bombi - dodaje ministarstvo.

Ministarstvo je objavilo video snimak na kome se vidi grupa ruskih i kineskih ratnih brodova u Istočnom kineskom moru, dok ruski mornari razgovaraju na mandarinskom jeziku sa svojim kineskim kolegama, a ruski brodovi ispaljuju projektile.

Nekada lider u globalnoj komunističkoj hijerarhiji, Rusija je nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. sada inferiorniji partner Kini, koja se ponovo uzdiže, i koja već vodi u nekim tehnologijama 21. stoljeća.

Kineski čelnik Xi Jinping trebao bi održati razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom prije kraja godine, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Rat koji Ukrajina i njeni zapadni saveznici nazivaju ničim izazvanom agresijom radi otimanja zemlje, u svom je 11. mjesecu, jer je ušao u sporu, tešku fazu otkako je nastupilo oštro zimsko vrijeme, prenosi Reuters. 


(Fena / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.